Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft samen met PinkRoccade Healthcare gewerkt aan een oplossing om databases te verkleinen: de Database Minimizer. UMC gebruikt Datadash, waarmee ze privacygevoelige informatie onherleidbaar kunnen anonimiseren. Hiermee voldoet de organisatie op het gebied van anonimiseren aan de nieuwe privacywet, die 25 mei dit jaar van kracht wordt. Ellen Konstapel van UMC Utrecht: “Ook besparen we ontzettend veel op opslagruimte.”

Het UMC Utrecht is een internationaal toonaangevend universitair medisch centrum waarin kennis over gezondheid, ziekte en zorg voor patiënt en samenleving wordt gemaakt, getoetst, gedeeld en toegepast. Met ruim 12.000 medewerkers is het UMC Utrecht een van de grootste publieke zorginstellingen van Nederland en de grootste werkgever in de regio. “De drijfveer om Datadash te gaan gebruiken, is onder meer de nieuwe privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). We realiseren ons al enige tijd dat er veel mensen toegang hebben tot de gegevens in de niet-productieomgevingen van HiX. Tot nu toe hebben we niet de juiste tools kunnen vinden voor het anonimiseren van gegevens uit de HiX-omgeving. In Datadash vonden we die juiste oplossing wel”, aldus Ellen Konstapel, hoofd afdeling Business Solutions bij UMC Utrecht.

Waarheidsgetrouwe testgegevens

Organisaties hebben regelmatig waarheidsgetrouwe gegevens nodig, bijvoorbeeld voor het testen van software. De mensen die gaan testen mogen echter volgens de nieuwe privacywet geen patiëntgegevens inzien. Het volledig onherleidbaar anonimiseren van data om de persoonsgegevens te beschermen, is in de praktijk een tijdrovende en complexe actie. Met de anonimiseeroplossing Datadash kunnen organisaties die data eenvoudig, snel en onherleidbaar anonimiseren. Hierdoor voldoen zij aan de privacywetgeving en kunnen ze werken met een kwalitatief goede dataset.

Flexibiliteit

De Database Minimizer is een script waarmee je een database kunt verkleinen. Het script maakt als het ware een kopie van een bron-database en vult alleen die betreffende data die nodig is op basis van eigen criteria. Ellen Konstapel: “We zijn een grote organisatie en hebben ontzettend veel omgevingen om in te ontwikkelen. Door de Database Minimizer te gebruiken, besparen we potentieel enorm op opslagruimte.” Het UMC Utrecht heeft een brondatabase meerdere terabyte. Deze is met de Database Minimizer enorm terug te brengen. Naast de besparing in ruimte, is het ook vrij gemakkelijk om een extra omgeving toe te voegen met de data die nodig is voor het desbetreffende project. De ruimte die je hiervoor nodig hebt is slechts een fractie van die van het bronbestand. Dit maakt organisaties flexibel.

Klaar voor de toekomst

Ellen Konstapel licht de keuze om te gaan voor de producten van PinkRoccade Healthcare toe: “We hebben wel om ons heen gekeken, maar we kennen PinkRoccade goed. Zo is PinkRoccade Healthcare al jaren actief met het technisch beheer op ons HiX-systeem en kent de ins en outs van onze organisatie-inrichting. Dit maakt PinkRoccade voor ons de juiste partner voor het anonimiseren van patiëntgegevens.” Volgens het hoofd van de afdeling Business Solutions verloopt de samenwerking prima. Er is een gevoel van samen optrekken. “Met Datadash en de Database Minimizer worden we wendbaarder en flexibeler”, vervolgt Ellen Konstapel. “Het mooie is ook dat we Datadash niet alleen in kunnen zetten voor HiX, maar ook voor andere software. We houden ons aan de privacywet en kunnen op een veilige manier werken in de niet-productieomgevingen.”